Savija lekovita (Salvia officinalis), poznata i kao žalfija, aromatična je višegodišnja biljka koja potiče iz mediteranskih regiona. Ova biljka pripada porodici Lamiaceae i od davnina se koristi u kulinarstvu, medicini i za druge namene.
Žalfija ima sivo-zelene listove sa karakterističnim, bogatim mirisom. Njeni listovi su bogati eteričnim uljima i ima ih različitih oblika, u zavisnosti od sorte. Ova biljka ima dugu istoriju u tradicionalnoj medicini, gde se koristila za poboljšanje varenja, smirivanje grla i zaštiti od infekcija. Takođe se koristi u prirodnoj kozmetici i aromaterapiji zbog svojih blagotvornih svojstava.
U kulinarstvu, žalfija se često koristi za začinjavanje različitih jela, posebno u mediteranskoj kuhinji. Njen intenzivan ukus i aroma doprinose raznovrsnosti mnogih jela. Listovi se mogu koristiti sveži ili sušeni, a takođe se prave i različiti napici i ulja sa žalfijom radi dodavanja ukusa.
Savija lekovita je takođe omiljeni izbor među baštovanima zbog svoje otpornosti na sušu i sposobnosti da privuče pčele i druge korisne insekte u vrt. Njeni cvetovi dolaze u različitim nijansama ljubičaste, roze i bele boje, stvarajući lepe pejzažne detalje.
Ukratko, Savija lekovita je višenamenska biljka sa dugom tradicijom upotrebe u kuhinji, medicini i baštovanstvu, čineći je dragocenom dodatkom svakog okruženja.